En Ucuz Format

Bilgisayarda bir problem olduğunda en kolay çözüm yolunun format atmak olduğu düşünülür. Genelde bilgisayar kullanıcılarının format diye nitelediği işletim sistemi kurulumu, bazı yazılım sorunlarında zorunlu olabilir. Ancak sistem kurulumu, bilgisayar deneyimini ilk zamana götüreceğinden kullanıcılar için büyük zaman kaybına neden olabilir.

Geçmişte yalnızca bilgisayar mağazalarında yapılabilen bu işlem, günümüzde kurulum medyası olan herkes tarafından yapılabilmektedir. Format atmayı bilmeyen biri bile internette kısa bir araştırma sonucunda, kendi başına format atmaya başlayabilir. Bugün işi bilgisayar ile ilgili olmayanların da ücret karşılığı yaptığı sistem kurulumları, format atma ücretlerinin değişken olmasına neden olmuştur.

Sistem kurmayı bilmeyen bir kullanıcı elbette ki bu işi en uygun fiyata yaptırmak ister. Ancak fiyat ve verimlilik arasındaki dengenin iyi değerlendirilmesi gerekir. Zira en ucuza format attırmak her zaman göründüğü kadar avantajlı olmayabilir. Bedavadan biraz pahalı format atanlar genellikle bilgisayar işi ile uğraşmayan, bu işi profesyonel olarak yapmayanlardır ve size daha fazla paraya mal olan yeni problemlere neden olabilirler.

Ne Zaman Format Atılmalı?

Bilgisayar teknisyenlerinin genelde size vereceği cevap, zorunda olmadıkça format atılmamalı olur. Zorunda kalma noktasını tabii ki en iyi teknik bir personel değerlendirebilir. İşletim sistemi problemlerinin birçoğu sistem yeniden kurulmadan giderilebilmektedir. Ancak büyük dosya sistemi hasarları, genel sistem kararsızlığı, ehil olmayanlarca yapılan sistem müdahaleleri, donanım değişiklikleri ve bazı zararlı yazılımlar ile virüsler format atılmasını zorunlu kılabilir.

Bilgisayar açıldığında oturum açma ekranı gelmiyor veya masaüstü görünmüyor, uygulamalar çalışmıyor, belgeler açılmıyor hatta internete girmiyor gibi şikayetlerinizin sebebi çok basit arızalar olabileceği gibi sistem kurulumuyla çözülemeyecek donanım arızaları da olabilir. Bunun değerlendirmesini bilgisayarcıya bırakmak en doğrusu olacaktır.

Formatı Kime Attırmalı?

Bilgisayarınız eskisi gibi hızlı çalışmadığında format talebiyle bir bilgisayar mağazasına gittiğinizde, size ne şekilde yaklaşıldığına dikkat ederseniz, kime format attırmanız gerektiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz. Müşterisinin ve kendi zamanının kıymetini bilen bir teknisyen, format atmadan yapılabilecekler için size şikayetinizi soracaktır. Şikayetinizin ne zaman başladığı, problemin hangi durumlarda oluştuğu gibi sorularla, arızayı tecrübe etmesi için gereken bilgileri toplayacaktır. Buradan hareketle bilgisayarı da inceleyerek, şikayetinizin format atmadan da giderilip giderilmeyeceğine karar verebilir.

Sadece ürün kaydı için isim ve telefon numarası gibi bilgileri talep eden teknisyenler, bilgisayar deneyiminizi önemsemeyen, daha çok günlük kazancını düşünen işletmelerde karşınıza çıkacaktır. Bu yaklaşımla, bilgisayarınıza gerektiği gibi format atılacağı konusunda da emin olamazsınız.

Format Atarken Nelere Dikkat Edilmeli?

İşletim sistemi kurulumda dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında kurulum medyası gelir. Bugün internetten indirdiğiniz veya bir VCD dükkanından aldığınız format CDsi ile format atmaya kalktığınızda neyle karşılaşabileceğinizi önceden bilemezsiniz. Orijinal bir kurulum medyası mümkün olmasa da daha önceden zaten size ait olan bir medyadan alınmış birebir bir kopyanın kullanılması sistem kararlılığı için önemlidir. Başka kaynaklardan elde edilmiş CDler, korsan medyalar, eksik veya aslı bozulmuş dosyalar içerebileceği gibi virüs de bulundurabilirler.

Sistem kurulumu hali hazırda çalışan bir bilgisayara yapılacaksa, format öncesi yedekleme ikinci sırada önemli bir konudur. Kullanıcıya özel dosyaların harici bir ortama alınması, format sırasında silinip yok olmaması için gereklidir. Ayrıca alınan bu yedeklerin virüs taramasından geçirilip, ileride yeniden kullanıldıklarında yeni kurulmuş sisteme bulaşması önlenmelidir. Yedeğin tam ve eksiksiz alındığından emin olunmalıdır.

Pek çok durumda varsayılan ayarlarla sistem kurulumu başarılı olsa da bazı ayarlamaların format sırasında yapılması gerekli olabilir. Sabit disk bölümleme bunlardan biridir. Sistem sürücüsü ile yedek olarak kullanılacak disk bölümlerine yeterli alan hesaplaması yapılıp disk bölümleme yapılmalıdır. Aynı bilgisayarda birden fazla işletim sistemi kullanılacaksa, format atılacak bilgisayar bir sunucu ise veya bunun gibi farklı senaryolarda sistem kurulumu ileri düzey beceriler gerektirebilmektedir.

En Ucuz Format Kaç Lira Olmalı?

İşletmeler maliyetlerine göre format fiyatları belirlerler. Çalıştırdıkları teknisyenin maaşı ile format için ayıracağı zaman fiyatı etkiler. Daha bilgili ve tecrübeli personel daha yüksek format ücreti anlamına gelir. Bu söylem belli bir noktaya kadar doğru olsa da her zaman en yüksek fiyat, en iyi format anlamına da gelmeyebilir. Ayrıca müşterisi fazla olan işletmeler, çok başarılı sistem kurulumu gerçekleştirmelerine rağmen fiyatlarını ortalama seviyelerde tutabilmektedir. Bu nedenle doğru fiyatı, bulunduğunuz yerdeki piyasaya göre sizin bulmanız gerekir.

İşletmenin size davranışının yanında diğer müşterilerinin memnuniyeti de değerlendirmede size yardımcı olacaktır. Çok düşük ve çok yüksek fiyatlardan kaçınmak önemlidir. Bulunduğunuz yerdeki bilgisayarcılar ortalama 30 Lira format ücreti alıyorsa, 10 Lira’ya format atan mutlaka bir şeyleri eksik veya yanlış yapacaktır. Bu da size sonrasında ek masraf olacak, format fiyatı kendiliğinden artmış olacaktır.

Sonuç olarak en ucuz format hiçbir zaman gerçekten ucuz olmayacaktır. Güvendiğiniz veya diğer müşterilerin çoğunun olumlu yorum yaptığı, kendini kanıtlamış bilgisayar mağazalarını tercih etmek en doğrusu olur. Belge ve bilgilerinizin güvenliği ve bilgisayarınızın sağlıklı çalışması için yeteri kadar ücret ödemeniz yararınıza olacaktır.