Hızlı Yürüyenlere Müjde!

26 Şubat’ta International Journal of Obesity dergisinde İngiltere Leicester Üniversitesi Biyomedikal Araştırma Merkezi’nde çalışmalar yapan Thomas Yates ve arkadaşlarının yayınladığı çalışmada yürüme hızı ile Ağır Akut Solunum Sendromu Coronavirus 2 (SARS-CoV-2)’nin neden olduğu COVID-19 hastalığı arasındaki ilişki değerlendiriliyor. Yates’e göre yürüme hızı ile COVID-19 enfeksiyon riski ve ölüm ihtimali arasında bir bağlantı bulunuyor olabilir.

Çalışmada değerlendirilen UK Biobank’ta kayıtlı 412.596 orta yaşlı ve yaşlı yetişkin’in obezite ve yürüme hızı özellikleri ile Covid-19’a yakalanma ve Covid-19’dan ölüm sayıları, risk değerlendirmesinde etkili olabilecek sonuçlar içeriyor. Çalışmanın açıklanan sonuçlarına göre normalden fazla kiloya sahip bireylerin 1,26, obeziteli bireylerin ise 1,49 mutlak olasılıkla Covid-19’a yakalandıkları, Covid-19 nedeniyle ölümlerin ise 1,19 ve 1,82 mutlak olasılıkla gerçekleştiği görülüyor.

Obezite’nin korona için bir risk faktörü olduğunu doğrulayan bu sonuçların yanında çalışmada değerlendirmeye alınan bireylerin kişisel olarak belirttikleri yolda yürüme hızları da incelendiğinde, hızlı yürüyenlerin daha az koronaya yakalandıkları ve ölüm oranının da daha düşük olduğu görülüyor. Yürüme hızının vücudun fiziksel dayanıklılığı açısından bir gösterge olduğuna vurgu yapılırken bu sonuçların beklenen yönde olduğu ve vücut direncinin göstergeleri arasında yer alması gerektiği değerlendiriliyor.

İngiltere’de yapılan bu çalışma küresel olarak aynı sonuçları işaret etmiyor olsa da Thomas Yates, kilolu ve obez bireyler arasında görülme ve ölüm oranları göz önüne alındığında risk faktörleri arasında yer alabilecek bir kriter olduğunu vurguluyor.

Kaynak: International Journal of Obesity

Woman photo created by karlyukav – www.freepik.com